Εξερευνώντας το Ηράκλειο

Ιούνιος 12th, 2014

ηράκλειο

Αρχαία ιστορία, σύγχρονη αγορά, διαχρονικές γεύσεις και φιλόξενοι κάτοικοι. Η μεγαλούπολη της Κρήτης συνδυάζει όλες τις απολαύσεις.

Τι να δείτε

– Την Κνωσό, την καρδιά του μινωικού πολιτισμού. Το Μικρό Ανάκτορο, την Οικία των Τοιχογραφιών, τη Βασιλική Έπαυλη και την περίφημη Αίθουσα του Θρόνου, ενώ στη βόρεια είσοδο βρίσκεται η διάσημη τοιχογραφία του «Κυνηγιού ταύρου». (τηλ.2810-231.940)

– Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη, στο οποίο εκτίθενται οι ανεκτίμητοι θησαυροί του μινωικού πολιτισμού. Ανακαλύψτε τις Θεές των Όφεων, το Δίσκο της Φαιστού, την τοιχογραφία της Παριζιάνας και των Ταυροκαθαψίων και το Δαχτυλίδι του Μίνωα. (Ξανθουδίδου 2, τηλ. 2810-279.000)

– Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, που στεγάζεται σε ένα υπέροχο διατηρητέο νεοκλασικό, με εκθέματα από τη βυζαντινή και τη μεσαιωνική εποχή. Εδώ θα δείτε, επίσης, κειμήλια των κρητικών επαναστάσεων και μια λαογραφική συλλογή από αντιπροσωπευτικά δείγματα της κρητικής λαϊκής τέχνης. (Λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου 27, τηλ.2810-283.219, www.historical-museum.gr)

– Τον Κούλε, το βενετσιάνικο κάστρο στο λιμάνι της πόλης. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1523 και 1540 και είναι πολύ καλά διατηρημένο. Πρόκειται για αρχιτεκτονικό αριστούργημα.

-Τα περίφημα ενετικά τείχη, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα οχυρωματικά έργα στη Μεσόγειο.

– Τη Λότζια, ένα από τα ομορφότερα μνημεία που έχει αναδείξει η ενετική αρχιτεκτονική στην Κρήτη, χτισμένο το 1626-1628 από τον Φραγκίσκο Μοροζίνι. Υπήρξε ο χώρος συγκέντρωσης των αρχόντων και των ευγενών της πόλης, όπου συζητούσαν διάφορα οικονομικά, εμπορικά και πολιτικά ζητήματα, ενώ σήμερα στεγάζει το δημοτικό συμβούλιο και μέρος των υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου.

-Τον Άγιο Τίτο, που κατασκευάστηκε μετά την απελευθέρωση της Κρήτης από τον Νικηφόρο Φωκά το 961 μ.Χ.


Πού να φάτε

– Στον Λούκουλο, το πρώτο εστιατόριο που έφερε αέρα υψηλής γαστρονομίας στηνπόλη από τη χρονιά που άνοιξε, το 1991, και συνεχίζει μέχρι σήμερα στο ίδιο υψηλό επίπεδο. Δεκάδες Έλληνες και διεθνείς celebrities και πολιτικοί έχουν δοκιμάσει το μενού του, που είναι μια μείξη μεσογειακής και κρητικής κουζίνας. Εξαιρετικά πιάτα το φιλέτο σφυρίδας (ή ροφού) στον ξυλόφουρνο, το χοιρινό φιλέτο με μοτσαρέλα, το μοσχαρίσιο φιλέτο με σύκα, το μανιτάρι μπουμπούρι γεμιστό με μυζήθρα, το απάκι στη σχάρα με χαρουπόμελο και ρόκα, ενώ το κατάστημα φτιάχνει και καταπληκτική πίτσα. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι όλα αγνά και τοπικά, το ψωμί χειροποίητο (και ψημένο στον ξυλόφουρνο) και η ατμόσφαιρα ενός ωραίου αστικού σπιτιού. (Κοραή 5, τηλ. 2810-224.435)

– Στο Σιγά-Σιγά, ένα suigeneris μεζεδοπωλείο, που άνοιξε το 1999 κοντά στο πάρκο Θεοτοκόπουλου και σερβίρει αριστουργηματικούς μεζέδες από συνταγές της μητέρας του ιδιοκτήτη Κώστα Μουτσόπουλου. Ζουμερά σουτζουκάκια, σπιτικό παστίτσιο και μουσακάς, χοχλιοί με χόντρο ή μπουμπουριστοί, μπαρμπουνοφάσουλα με μοσχαράκι, μελιτζάνα με γέμιση τυριών και εξαιρετικό ρακί και κρασί χύμα. Σήμα κατατεθέν, η ταμπέλα στο εσωτερικό του, που γράφει «Σε κάθε συναυλία του Έλβις είμαστε κλειστά», και η τεράστια μπουκαμβίλια στο εξωτερικό, που την έχουν φωτογραφίσει χιλιάδες. (Μινωταύρου 2, Πάρκο Θεοτοκόπουλου, τηλ. 2810-283.794)

– Στις 7 Θάλασσες, το εστιατόριο που βρίσκεται μέσα στο δημοτικό πάρκο (με πολύ πράσινο και σιντριβάνια). Μεσογειακή κουζίνα με πιάτα όπως καλαμάρι με πέστο από φιστίκια Αιγίνης, καρπάτσιο ροφού, καρμπονάρα με χτένια, σπεκ και γιαούρτι, ενώ εξαιρετική είναι και η σαλάτα με βινεγκρέτ και φλοίδες αλόης. (Ηρακλείτου και Ηροδότου 1, Ν. Αλικαρνασσός, τηλ. 2810-342.945)

– Στο Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων «Παλιό Ψυγείο», που από το 1980 άνοιξε ένα καφενείο/ουζερί το οποίο κατακλύζουν οι ντόπιοι. Το μεγάλο χιτ είναι η σουπιά με το μελάνι της, αλλά και το ψητό χταπόδι, ο ξιφίας φιλέτο και η σαρδέλα. Ο χώρος είναι υπέροχος, πάνω στο λιμάνι, με 25 τραπεζάκια και φοβερή θέα. (Λιμάνι Ηρακλείου, τηλ.2810-223.812)

– Στη Λαδόκολλα, με τραπεζάκια έξω σε μια ωραία και ήσυχη πλατεία. Μέσα στο εστιατόριο, εντύπωση προκαλούν οι τουαλέτες, που έχουν την όψη πλυσταριού με απλωμένα ρούχα, ενώ οι νιπτήρες είναι ντουζιέρες. Η κουζίνα είναι αμιγώς ελληνική, με γεύσεις θαλασσινών, όπως το πήλινο της μαμάς (σφυρίδα σε πήλινο), τα καλαμαράκια σχάρας, το μαύρο ριζότο σουπιάς, ο ψητός τόνος σχάρας, ο σολομός σχάρας με κρούστα αρωματικών βοτάνων και οι δροσερές σαλάτες σε μεγάλη ποικιλία. Όλα φτιαγμένα από τη μαμά της Αναστασίας, που είναι εξαιρετική μαγείρισσα. (Αγίου Τίτου 18, τηλ. 2810-256.391)

– Στον Καφενέ του Καγιαμπή, στέκι καλλιτεχνών και μποέμ τύπων. Η φιλοσοφία της κουζίνας στηρίζεται στο «φαγητό της γιαγιάς». Τα κουκιά είναι το εμβληματικό πιάτο εδώ, καθώς και οι σαλάτες εποχής, με προϊόντα δικής τους παραγωγής. Δοκιμάστε ομελέτα με χόρτα, κοχλιούς μπουμπουριστούς ή με πλιγούρι, σφουγγάτα, τυριά και ρακή ιδίας παραγωγής. (Μονοφατσίου 12, τηλ. 2810-226.286)

– Στο Θηρίο, ένα μικρό καφενείο που βρίσκεται στο ίδιο σημείο εδώ και σαράντα χρόνια (τα τελευταία πέντε λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση, από την υπέροχη κυρία Ιρέν Ντερίν). Ένας μικρός χώρος με τέσσερα τραπεζάκια, σε πλατεία με πεζόδρομο, που προσφέρει παραδοσιακά μεζεδάκια, όπως τα πολίτικα κεφτεδάκια, τη σπεσιαλιτέ του. (Μπιζανίου 7, τηλ. 2810-281.105)

 

Για καφέ και ποτό

– Στο Think Tank Espresso and Wine Bar. Άνοιξε πριν από ένα χρόνο και ειδικεύεται στο κρασί και στον καφέ. Τρία μεγάλα τραπέζια μοναστηριακού τύπου, σομελιέ, γευσιγνωσίες κρασιών και ένα espressobar με διάφορες ποικιλίες καφέ, που εναλλάσσονται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα. Πουλάει και φρεσκοκομμένο καφέ σε πακέτο. (Ιδαίου Άντρου 7, τηλ. 2811-112.954)

– Στη Μινιατούρα, που άνοιξε στις αρχές Σεπτεμβρίου και έκανε αμέσως αίσθηση για τον εξαιρετικό καφέ που σερβίρει, ένα χαρμάνι από Βραζιλία, Κόστα Ρίκα, Αφρική και Κολομβία, που εισάγεται και ψήνεται από τους ιδιοκτήτες. Επίσης, δεκαέξι ελληνικά κρασιά σε ποτήρι και άλλα εξήντα που διατηρούνται σε ένα ειδικό γυάλινο δωμάτιο στο πατάρι. Στα σνακ βρίσκουμε πανίνι με καπνιστά κρεατικά και κρητικά τυριά, ενώ ο χώρος είναι βιομηχανικός με ρουστίκ στοιχεία. (Αρχοντοπούλου και Μονής Οδηγητρίας 11, τηλ. 6942-432.481)

– Στο Τρίτο, ένα εξαιρετικά καλαίσθητο μπαρ, που παίζει κυρίως τζαζ και σόουλ μουσικές και διοργανώνει συχνά εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας. (Μεραμβέλλου 3, τηλ. 2810-333.282)

– Στο μπαρ Φιξ, που άνοιξε στο πάρκο 626 πριν από μερικά χρόνια και έδωσε νέα πνοή σε αυτό το σημείο του κέντρου. Τα τραπεζάκια κάτω από τους ψηλούς φίκους και τους φοίνικες γεμίζουν όλη την ημέρα με κόσμο που απολαμβάνει τον καφέ και το ποτό του σε ένα μαγαζί που μοιάζει να ξεπήδησε από κάποιο στενάκι της Βαρκελώνης. (Μεραμβέλλου και Αρετούσας 2, τηλ. 2810-289.023)

Πώς να πάτε

– Αεροπορικώς με την Aegean & Olympic Air με 7 καθημερινές πτήσεις απο Αθήνα ακι 2 απο Θεσσαλονίκη. Εισιτήρια με τιμές απο 24 Ευρώ για το δρομολόγιο Αθήνα – Ηράκλειο.
– Ακτοπλοικώς απο το λιμάνι του Πειραία, την Σαντορίνη και τη Μύκονο, εισητήρια με τιμές απο 32 Ευρω για το δρομολόγιο Πειραίας – Ηράκλειο.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Εξερευνώντας το Ηράκλειο, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
FacebookTwitterGoogle+Pinterest

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,


FacebookTwitterGoogle+Pinterest