Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων


Συμβουλές για την Ενοικίαση Αυτοκινήτων

Πρόκειται να χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο για το επόμενο ταξίδι σας; Η ενοικίαση αυτοκινήτου μπορεί να χαρίσει στο ταξίδι σας ελευθερία και ευελιξία, και σε ορισμένα σημεία του κόσμου αποτελεί τον μόνο εφικτό τρόπο για να μετακινηθείτε. Ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο ωστόσο μπορεί καμιά φορά να περιπλέξει το ταξίδι σας – προσπαθώντας να βρείτε την καλύτερη προσφορά ή να επιλέξετε ακριβώς ποιες επιλογές ασφάλισης χρειάζεστε. Διαβάστε στην συνέχεια ορισμένες πρακτικές συμβουλές σχετικά με την εξοικονόμηση χρημάτων, την κατανόηση του συμβολαίου/συμφωνητικού ενοικίασης για την αποφυγή προβλημάτων με την ενοικίαση του αυτοκινήτου σας.

Επιλογή Οχήματος

Σκεφτείτε προσεκτικά τι είδους όχημα θα χρειαστείτε. Εάν ταξιδεύετε με τα παιδιά σας ή με πολλές αποσκευές, μπορεί να χρειαστείτε ένα μεγάλο επιβατικό αυτοκίνητο κλειστού τύπου (sedan) ή SUV ή Minivan. Αν θέλετε απλώς αν εξοικονομήσετε χρήματα από τις τιμές ενοικίασης και τα καύσιμα, θα είναι καλύτερα να κλείσετε το μικρότερο διαθέσιμο μοντέλο.

Το μέγεθος ωστόσο δεν αποτελεί τον μόνο παράγοντα. Ψάχνετε για ένα αυτοκίνητο φιλικό προς το περιβάλλον; Δεν μπορείτε να οδηγήσετε αυτοκίνητο με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων; Φροντίστε να κλείσετε κάποιο αυτοκίνητο με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. (Σε πολλές χώρες, το χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων αποτελεί τον κανόνα – γι’ αυτό διαβάστε τα ψιλά γράμματα πριν κάνετε κράτηση. Μάθετε περισσότερα στις Οδηγίες Διεθνούς Ενοικίασης Αυτοκίνητων.) Επίσης, βεβαιωθείτε ότι η εταιρεία στην οποία κάνετε την ενοικίαση, σας παρέχει οποιεσδήποτε επιπλέον παροχές μπορεί να χρειαστείτε ή να θελήσετε, όπως σχάρα τοποθέτησης σκί, κάθισμα αυτοκινήτου ή σύστημα GPS.

Κράτηση Αυτοκινήτου

Για πόσο χρονικό διάστημα θα το νοικιάσετε; Αν είναι λιγότερο από εβδομάδα, θα ήταν ίσως καλύτερα να απευθυνθείτε σε μια μεγάλη εταιρεία ενοικιάσεων, όπως οι Alamo, Avis, Budget, Dollar, Enterprise, Hertz, National ή Thrifty. Για ενοικιάσεις μιας εβδομάδας ή περισσότερο, μπορεί να επιτύχετε καλύτερες τιμές από τοπικές εταιρείες, ιδιαίτερα από εμπόρους αυτοκινήτων. Θυμηθείτε, ωστόσο, να είστε προσεκτικοί με τις τοπικές εταιρείες αν σκοπεύετε να οδηγήσετε πολύ. Σε περίπτωση που μείνετε από κάποια βλάβη ή εμπλακείτε σε κάποιο ατύχημα, δεν παρέχουν συνήθως τις υπηρεσίες υποστήριξης των μεγάλων εταιρειών.

Κοιτάξτε στις σημαντικότερες μηχανές κράτησης και meta-search για να πάρετε μια ιδέα για τις διαθέσιμες τιμές, θα πρέπει ωστόσο να επισκεφτείτε επίσης και ιστοσελίδες εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων – οι οποίες συχνά προσφέρουν αποκλειστικές προσφορές, αποφεύγοντας τα τέλη κράτησης. Μεσα απο την μηζανή αναζήτησης του Aeroporika.gr μπορείτε να αναζητήσετε αυτοκίνητα απο μια μεγάλη γκάμα γνωστών εταιρειών ενοικιάσεως αυτοκινήτων – Budget, Hertz, Alamo, Avis – καθώς και απο μικρότερα τοπικά γραφεία και να συγκρίνεται απ’ευθείας τις τιμές τους σε μιά συνδιασμένη αναζήτηση.

Για να πετύχετε χαμηλότερες τιμές, ρωτήστε για προσφορές, κοιτάξτεγια προγράμματα τακτικών επιβατών και προγράμματα πιστωτικών καρτών στα οποία μπορεί να ανήκετε. Συνήθως θα παρέχουν προσφορές στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων. Εκείνες που παρέχονται μέσω AAA μπορεί να είναι πολύ καλές.

Πριν κάνετε κάποια online κράτηση, κάντε πρώτα μια διαδικτυακή έρευνα για κουπόνια ή κωδικούς προώθησης για εισαγωγή στις μηχανές κράτησης της ιστοσελίδας της εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων. Πληκτρολογήστε απλώς το όνομα της επιχείρησης που συνοδεύεται από έναν «κωδικό κουπονιού» στο πεδίο αναζήτησης και θα βρείτε συχνά ειδικούς προωθητικούς κωδικούς με τους οποίους θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε από 5 έως 20 % του κόστους ενοικίασης.

Εάν δεν το έχετε ήδη κάνει, σκεφτείτε να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα επιβράβευσης αφοσιωμένων πελατών της εταιρίας ενοικίασης αυτοκινήτων που επιλέξατε κατά την διαδικασία της κράτησης. Τα προγράμματα αυτά διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι δωρεάν και σας δίνουν το δικαίωμα απόκτησης ορισμένων συγκεκριμένων προνομίων κατά την παραλαβή του αυτοκινήτου σας, τα στοιχεία σας θα αρχειοθετηθούν έγκαιρα, επιτρέποντας στον πελάτη να μπει απλώς στο αυτοκίνητο του και να φύγει αντί να περιμένει σε μεγάλες ουρές ή να συμπληρώνει διάφορα έγγραφα. Μπορεί επίσης να έχετε δικαίωμα ειδικών εκπτώσεων ή δωρεάν αναβαθμίσεων.

Ο πιο πρόσφατος τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα από την ενοικίαση αυτοκινήτου είναι να συνδεθείτε με κάποια υπηρεσία από κοινού χρήσης ιδιωτικών αυτοκινήτων, αυτό έχει ξεκινήσει απο τις ΗΠΑ και έχει αρχίσει να επεκτείνεται και στην Ευρώπη. Αν μένετε κοντά σε κάποια μεγάλη πόλη ή αν ενοικιάζετε τακτικά αυτοκίνητα, μπορεί να εξοικονομήσετε χρήματα συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα από κοινού χρήσης ιδιωτικών αυτοκινήτων, όπως το Zipcar.


Κατανόηση της Ενοικίασης

Αν κάνετε κράτηση online, διαβάστε προσεκτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις πριν επιβεβαιώσετε την κράτηση σας. Αν κάνετε κράτηση μέσω τηλεφώνου, ρωτήστε σχετικά με τους περιορισμούς. Βεβαιωθείτε ότι κατανοήσατε τις προϋποθέσεις της κράτησης σας. Υπάρχει ποινή για περιπτώσεις μη-εμφάνισης; Για πόσο χρονικό διάστημα κρατάνε το αυτοκίνητο σε περίπτωση που κολλήσετε στην κίνηση στον δρόμο για το σταθμό παραλαβής; Υπάρχει κόστος για επιπλέον οδηγούς και πρέπει τα ονόματά τους να αναφέρονται στο συμβόλαιο ενοικίασης; Είναι η ηλικίας 20 ετών κόρη σας αρκετά μεγάλη για να οδηγεί αυτοκίνητο σε κάποια χώρα του εξωτερικού; (Για λόγους αξιοπιστίας, όλα αυτά είναι σημαντικά.)

Εάν είναι σχετικό, ρωτήστε για τυχόν περιορισμούς για ταξίδια εκτός συνόρων πχ απο την Πράγα για να πάτε στην κοντινή Μπρατισλάβα. Για την δική σας προστασία σε περίπτωση βλάβης, βεβαιωθείτε ότι η εταιρεία έχει γραφεία σε όλες τις χώρες που βρίσκονται στο δρομολόγιο σας.

Για ενοικιάσεις αυτοκινήτων με το σύστημα one-way, ρωτήσετε σχετικά με τις χρεώσεις για την επιστροφή του ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου σε τοποθεσία διαφορετική από εκείνη στην οποία ενοικιάστηκε. Αυτό μπορεί να είναι υπερβολικό.

Να παίρνετε πάντοτε αριθμό επιβεβαίωσης. Για ενοικιάσεις στο αεροδρόμιο, φροντίστε να δώσετε στον εκπρόσωπο της εξυπηρέτησης πελατών τον αριθμό πτήσης σας και τον προγραμματισμένο χρόνο άφιξης σας. Αυτό συνήθως προστατεύει την κράτηση σας σε περίπτωση καθυστέρησης της πτήσης.


Το πραγματικό κόστος της ενοικίασης αυτοκινήτου

Οι καταναλωτές πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι: Οι τιμές που διαφημίζονται  σε μεγάλες αφίσες αυξάνονται τόσο πολύ με τους φόρους προς το κράτος και τους τοπικούς φόρους, τις χρεώσεις του αεροδρομίου, τα τέλη πρόσθετου οδηγού, την ασφάλεια, το κόστος της βενζίνης και τα τέλη επιστροφής του ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου σε διαφορετική τοποθεσία από εκείνη στην οποία ενοικιάστηκε, που στο τέλος καταλήγετε να πληρώνετε περισσότερα από το διπλάσιο που περιμένατε. Στο Aeroporika.gr οι τιμές που θα βρείτε ειναι τελικές, και συμπεριλαμβάνουν τα περισσότερα απο τα παραπάνω, ρίξτε μια ματιά στους όρους συμβολαίου.

Επίσης, η ενοικιαζόμενη τιμή μπορεί να είναι έγκυρη μόνο εκτός σεζόν σε πολύ τουριστικά μέρη όπως πχ  στην Μύκονο ή την Μαγιόρκα, όταν πολλά αυτοκίνητα βρίσκονται παρκαρισμένα εκεί. Τέλος, η τιμή μπορεί να ισχύει μόνο για ένα μέγεθος αυτοκινήτου που θα βρίσκατε ακατάλληλο.

Πρόσφατα, οι σημαντικές μηχανές κράτησης έχουν γίνει πιο διαφανής σχετικά με τις τιμές ενοικίασης αυτοκινήτων, και πλέον δείχνουν συνήθως στον καταναλωτή το συνολικό κόστος της ενοικίασης, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμώμενων φόρων και των τελών, από νωρίς κατά την διαδικασία κράτησης. Για παράδειγμα, το Aeroporika.gr Cars παρέχει συνολική τιμολόγηση, η οποία εγγυάται ότι το εκτιμώμενο ποσό της εταιρείας θα είναι εντός του ενός της εκατό της πραγματικής αξίας.

Όπως οι αεροπορικές εταιρείες, οι μεγάλες εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων έχουν υιοθετήσει την «διαχείριση της απόδοσης» (yield management). Αυτό σημαίνει ότι οι υπολογιστές τους μπορούν γρήγορα να αναπροσαρμόσουν τις τιμές σύμφωνα με τις αλλαγές στην διαθεσιμότητα των αυτοκινήτων, οπότε η τιμή της ενοικίασης που αποτελεί προσφορά της εταιρείας σε εσάς ισχύει μόνο προσωρινά. Εκτός αν κάνετε άμεσα την κράτηση, η τιμή είναι πιθανόν να αλλάξει.


Κατά τον χρόνο της παραλαβής

Σε περίπτωση που η πρώτη σας διαδρομή πρόκειται να είναι από το αεροδρόμιο σε κάποιο ξενοδοχείο για το βράδυ, γιατί να μην πάρετε κάποιο λεωφορείο για το ξενοδοχείο αντ’ αυτού; Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα από την ημερήσια τιμή ενοικίασης. Ακόμα κι αν πρέπει να οδηγήσετε την ίδια ημέρα που προσγειώνεται η πτήση σας, ίσως να μην χρειαστεί να πάτε στο αεροδρόμιο με το αυτοκίνητο. Παραλαμβάνοντας το από το κέντρο, μπορείτε συχνά να αποφύγετε τα μεγάλα κυκλοφορικά εμφράγματα.

Αν διαθέτετε προσωπική ασφάλεια αυτοκινήτου ή χρεώνετε την ενοικίαση σε μια καλή πιστωτική κάρτα, είναι πιθανόν να έχετε κάλυψη τουλάχιστον για ζημιά από σύγκρουση – δεν θα έπρεπε να χρειάζεται να αγοράσετε μικτή ασφάλεια ή Ασφάλεια CDW. Αν έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε το ασφαλιστικό σας πρακτορείο ή τον εκδότη της πιστωτικής σας κάρτας.

Πριν απομακρυνθείτε με το αυτοκίνητο σας από τον σταθμό παραλαβής, επιθεωρείτε προσεκτικά το αυτοκίνητο για τυχόν ζημιές στο αμάξωμα. Βεβαιωθείτε ότι τα φώτα και τα φλας λειτουργούν σωστά, και ελέγξτε τον οδομετρητή. Αναφέρατε οποιοδήποτε ελάττωμα.

Εξοικειωθείτε πρώτα με την λειτουργία του αυτοκινήτου πριν απομακρυνθείτε από το πάρκινγκ. Ελέγξτε την στάθμη του ρεζερβουάρ σας, και μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τους προβολείς, τους υαλοκαθαριστήρες και το φλας. Μπορεί να μοιάζει ευνόητο, αλλά θα χρειαστεί επίσης να απομνημονεύσετε την κατασκευή, το μοντέλο και το χρώμα του αυτοκινήτου σας – έτσι δεν θα το χάσετε την πρώτη φορά που θα το παρκάρετε σε κάποια πολυσύχναστη περιοχή.

Επιστροφή του αυτοκινήτου σας

Έχετε υπόψη σας τις προπληρωμένες κάρτες βενζίνης. Γεμίζετε πάντοτε το ρεζερβουάρ σας οι ίδιοι πριν την επιστροφή του οχήματος έτσι ώστε να πληρώνετε μόνο το ποσό της βενζίνης που χρησιμοποιήσατε πραγματικά. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα βενζινάδικα που βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο όπου αφήνετε το αυτοκίνητο σας – οι τιμές είναι υψηλότερες εκεί. Αντ’ αυτού, γεμίστε λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά.

Μπορεί να μοιάζει αντιφατικό, αλλά η επιστροφή του αυτοκινήτου σας νωρίτερα μπορεί τελικά να σας κοστίσει χρήματα. Σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού ίσως θα χρειαστεί να πληρώσετε φόρο πρόωρης επιστροφής (συνήθως γύρω στα 20€ την ημέρα), αλλά ακόμα χειρότερα, η χρέωση είναι πιθανόν να αλλάξει και θα είσαστε υπεύθυνος για την διαφορά. Φυσικά, η επιστροφή του αυτοκινήτου αργά θα μπορούσε επίσης να σας κοστίσει – πολλές εταιρείες ενοικίασης σας δίνουν μόνο μια περίοδο χάριτος 30 λεπτών πριν ξεκινήσουν να αθροίζουν τα τέλη καθυστέρησης.

Πριν αφήσετε το όχημα, βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αφήσει τα προσωπικά σας αντικείμενα μέσα σε αυτό. Μην ξεχάσετε να ελέγξετε το πορτμπαγκάζ! Στα αντικείμενα που χάνονται συνήθως περιλαμβάνονται τα κινητά τηλέφωνα, τα γυαλιά ηλίου και οι ομπρέλες.

Βεβαιωθείτε ότι ο υπεύθυνος για το check-in θα επιβλέψει το αμάξωμα υπό την παρουσία σας και ότι θα συμφωνήσετε από κοινού την ύπαρξη ζημιών. Εξετάστε το συμφωνητικό ενοικίασης προσεκτικά για όλες τις χρεώσεις και βεβαιωθείτε ότι θα πιστώσουν οποιαδήποτε προκαταβολή στον λογαριασμό σας όσο περιμένετε.

Αναζητάμε αυτοκίνητα σε πάνω 
απο 30,000 τοποθεσίες
στην Ελλάδα
και σε όλο τον Κόσμο

© 2008 - 2024 Aeroporika.gr - All Rights Reserved

Aeroporika.gr - Το ταξίδι ξεκινάει εδώ...

Εμπορικό Σήμα: AEROPORIKA.GR,  Αριθμός Σήματος: 211012

NEW