Η Lufthansa καλεί την ΕΕ να εμποδίσει μια συμφωνία Etihad-Alitalia

lufthansa

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Γερμανίας Lufthansa επέκρινε τα σχέδια της Etihad Airways να επενδύσει στην προβληματική ιταλική εταιρεία Alitalia και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μπλοκάρει τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η Etihad, η οποία έχει αγοράσει μερίδια σε αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Air Berlin, Aer Lingus και της Virgin Australia, δήλωσε την Κυριακή ότι ήταν στο τελικό στάδιο μιας απόφασης για την επένδυση στην Alitalia.

Η Lufthansa έχει έντονες κριτικές κατά των κρατικών αεροπορικών εταιρειών του Κόλπου οπως η Etihad, Emirates και Qatar Airways αναφορικά με τον γρήγορο ρυθμό επέκτασή τους στην Ευρώπη, λέγοντας ότι επωφελούνται από αθέμιτες κρατικές ενισχύσεις και οτι συνεπώς στρεβλώνουν την αγορά.

«Απορρίπτουμε επαναλαμβανόμενες επιδοτήσεις και μερική επανεθνικοποίηση των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών, είτε από ευρωπαϊκά κράτη είτε από κράτη ή κρατικές εταιρείες από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η γερμανική αεροπορική εταιρεία τη Δευτέρα.

Η Alitalia αναζητά έναν εταίρο για να τη βοηθήσει να κρατήσει εν’ενεργεία τις πτήσεις της και ένα κυβερνητικό σχέδιο για να αύξηση την ρευστοτητά της.

Η ιταλική αεροπορική εταιρεία είπε επίσης ότι τη Δευτέρα ήταν να οριστικοποιήσει τις συμφωνίες δανείων με τις τράπεζες έως € 200 εκατομμύρια ευρώ, τα οποιά δεσμεύτηκαν το περασμένο έτος, ως μέρος της κυβερνητικής διαμεσολάβηση για την διάσωση της.

Η Lufthansa πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης της πολιτικής στην Ευρώπη πρέπει να σταματήσουν να επιβαρύνουν της τοπικές αεροπορικές εταιρείες με μέτρα όπως η εμπορία εκπομπών ρύπων, τέλη επιβατών και η απαγορεύση των νυχτερινών πτήσεων και να επικεντρωθούν στην θεσμοθέτηση ενός παγκόσμιου δικαίου πλαισίου.

«Κάνουμε ότι μπορούμε για την μείωση του κόστους, αλλά χρειαζόμαστε ενα θεμιτό πλαίσιο για τον ανταγωνισμό», δήλωσε η εταιρεία, στη μέση ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης για την μείωση του κόστους και την αύξηση των κερδών τους» .

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ήδη εξετάζει κατά πόσο μια επένδυση από την κρατική ιταλική υπηρεσία ταχυδρομείων στην Alitalia παραβαίνει τους κανόνες της για τις κρατικές ενισχύσεις, δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό αυτής της υπόθεσης.

 

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 8.5/10 (2 votes cast)
Η Lufthansa καλεί την ΕΕ να εμποδίσει μια συμφωνία Etihad-Alitalia, 8.5 out of 10 based on 2 ratings
FacebookTwitterPinterest