Πώς αναζητάμε οικονομικά αεροπορικά εισιτήρια


Η αναζήτηση οικονομικών αεροπορικών εισιτηρίων δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση. Πιο κάτω θα γίνει παρουσίαση μερικών χρήσιμων στοιχειών τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τους ταξιδιώτες στην εξεύρεση φτηνών εισιτηρίων.


Υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες ταξιδιωτών που αναζητούν οικονομικά αεροπορικά εισιτήρια, στην πρώτη κατηγορία κατατάσσονται τα άτομα με αυστηρά καθορισμένες ημερομηνίες ταξιδίου που δεν μπορούν να τις αλλάξουν (επαγγελματικά ταξίδια, συνέδρια κτλ) ενώ στην δεύτερη κατηγορία κατατάσσονται τα άτομα που είναι πιο ευέλικτα και μπορούν να προσαρμόσουν και να προγραμματίσουν το ταξίδι τους μέσα σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα. Στα αεροπορικά ταξίδια ισχύει πάντα ο κανόνας «όσο περισσότερη ευελιξία υπάρχει τόσο περισσότερες επιλογές υπάρχουν για την αναζήτηση του φθηνότερου εισιτηρίου». Η έννοια της ευελιξίας αναφέρεται στις ημερομηνίες ταξιδίου αλλά και στο αεροδρόμιο προορισμού, για το οποίο θα δοθούν εξηγήσεις παρακάτω.


Μη ευέλικτοι ταξιδιώτες

Οι ταξιδιώτες που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία με αυστηρά καθορισμένες ημερομηνίες δυστυχώς δεν έχουν πολλές επιλογές. Αναζητήστε όλες τις αεροπορικές εταιρείες για τον προορισμό σας και καταγράψτε τις τιμές και τις ώρες αναχωρήσεων/αφίξεων. Μια γενική συμβουλή είναι να γίνει προσπάθεια αναζήτησης αεροπορικών εισιτηρίων όχι σε ώρες αιχμής (συνήθως 10:00 – 19:00 ) καθώς αυτές τις ώρες τα αεροπορικά εισιτήρια είναι συνήθως ακριβότερα. Πολλές αεροπορικές εταιρείες που διαθέτουν περισσότερα από ένα δρομολόγια για έναν συγκεκριμένο προορισμό προσφέρουν τα εισιτήρια για τις ώρες αιχμής λίγο ακριβότερα έτσι για παράδειγμα στο δρομολόγιο Αθήνα – Λονδίνο για μια συγκεκριμένη μέρα μπορείτε να βρείτε ένα αεροπορικό εισιτήριο με ώρα αναχώρησης 12:45 πιο ακριβό από ότι το ίδιο εισιτήριο με την ίδια εταιρεία και ώρα αναχώρησης στις 06:00.

Μια άλλη συμβουλή είναι να γίνει η κράτηση του αεροπορικού εισιτήριου όσο το δυνατών νωρίτερα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ακολουθούν συνήθως εκθετική κατανομή όσον αφορά την τιμή τους σε σχεση με το χρονικό διάστημα πριν την ημερομηνία αναχώρησης, έτσι όσο πιο κοντά είναι η ημερομηνία αναχώρησης τόσο πιο ακριβό είναι και το εισιτήριο.


Ευέλικτοι ταξιδιώτες

Όπως και στην πιο πάνω αναφορά, η ευελιξία είναι ένας βασικός παράγοντας κατά την αναζήτηση οικονομικών αεροπορικών εισιτήριων. Αν έχει αποφασιστεί ο τόπος προορισμού τότε καλό είναι να χρησιμοποιηθεί η επιλογή  «+/- 3 μέρες» για να δείτε που κυμαίνονται οι τιμές με μια πρώτη αναζήτηση, στην συνέχεια καταγράψτε την χαμηλότερη τιμή και συνεχίστε την αναζήτηση. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι συνήθως τα αεροπορικά εισιτήρια έχουν ανεβασμένες τιμές για αναχώρηση την Παρασκευή και επιστροφή την Κυριακή ή την Δευτέρα. Ο λόγος είναι ότι αυτές τις μέρες η ζήτηση είναι πιο αυξημένη σε σχέση με τις καθημερινές και καθώς οι τιμές σχετίζονται άμεσα με την ζήτηση είναι λογικό αυτές τις μέρες να είναι ακριβότερα.
Αφού έχετε σημειώσει την χαμηλότερη τιμή από την πρώτη σας αναζήτηση δοκιμάστε να βάλετε διαφορετικές ημερομηνίες μέχρι να βρείτε μια καλύτερη τιμή.


Ένας άλλος παράγοντας, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι η ώρα αναχώρησης/επιστροφής. Η επιλογή πτήσεων σε ώρες μη αιχμής είναι σίγουρα πολύ σημαντική, καθώς αυτές τις ώρες τα εισιτήρια είναι φθηνοτερα.
Αν η αναζήτηση γίνεται με βάση τους κωδικούς πόλεων/αεροδρομίων μην ορίζετε στο πεδίο αναζήτησης τον ακριβή κωδικό του αεροδρόμιου αλλά προτιμείστε τον κωδικό της πόλης που περιλαμβάνει όλα τα αεροδρόμια, πχ αν αναζητάτε  εισιτήριο για το Λονδίνο στο πεδίο προορισμού μην βάλετε των κωδικό LTN ( ο ΙΑΤΑ κωδικός για το αεροδρόμιο Luton) αλλά LON ( ο κωδικός για την πόλη του Λονδίνου που περιλαμβάνει όλα τα αεροδρόμια του Λονδίνου). Με αυτόν τον τρόπο οι επιλογές προορισμού είναι μεγαλύτερες άρα και περισσότερες πιθανότητες εύρεσης φθηνότερου εισιτήριου.

Η ευελιξία δεν αναφέρεται μονό στις ημερομηνίες ταξιδίου αλλά και στον τόπο προορισμού/άφιξης, αν για παράδειγμα θέλετε να ταξιδέψετε στην Μπρατισλάβα θα δείτε ότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές πτήσεων κάτι που κάνει τα αεροπορικά εισιτήρια σχετικά ακριβά, μπορείτε όμως να ταξιδέψετε μέχρι την Βιέννη η οποία απέχει μονό 64 χιλιόμετρα από την Μπρατισλάβα και από εκεί με το express τρένο από το αεροδρόμιο ή με λεωφορεία να βρεθείτε στην Μπρατισλάβα σε λιγότερο από 1 ώρα.

Γενικά ισχύει ότι οι απευθείας πτήσεις είναι φθηνότερες από ότι οι πτήσεις με ενδιάμεσους σταθμούς, αυτό όμως δεν είναι απόλυτο καθώς πολλές φόρες οι αεροπορικές εταιρείες για να προσελκύσουν πελάτες που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα ταξίδευαν με την εταιρεία τους (λογω μη απευθείας σύνδεσης) δελεάζουν τους ταξιδιώτες με πολύ χαμηλές τιμές με σκοπό την πληρότητα των πτήσεων τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το εξής:

Αθηνά – Βαρσοβία (απευθείας με την LOT) από €217.

Αθηνά – Βαρσοβία (μέσω Czech Airlines μέσω Πράγας) από €179.

Το ταξίδι με την απευθείας πτήση διαρκεί περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά ενώ το ταξίδι μέσω Πράγας 4 ώρες και 50 λεπτά με μια ωρα αναμονη στην Πράγα. Ο ευέλικτος ταξιδιώτης μπορεί να αναζητήσει τέτοιου είδους προσφορές και να επωφεληθεί από τις οικονομικές τιμές.

Ο τελευταίος παράγοντας που θέλουμε να αναφέρουμε και ισχύει όπως και στην περίπτωση των μη-ευέλικτων ταξιδιωτών είναι ο χρόνος αγοράς του αεροπορικού εισιτήριου, ο κανόνας είναι ΟΣΟ ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΦΤΗΝΑ...Αναζητήστε οικονομικά αεροπορικά εισιτήρια μεσα από το Aeroporika.gr      Οικονομικά Αεροπορικά Εισιτήρια

© 2008 - 2024 Aeroporika.gr - All Rights Reserved

Aeroporika.gr - Το ταξίδι ξεκινάει εδώ...

Εμπορικό Σήμα: AEROPORIKA.GR,  Αριθμός Σήματος: 211012

NEW