Υπάρχει κανείς που να μην γνωρίζει αυτό το στολίδι της ιταλικής αρχιτεκτονικής; Πιθανώς ένα από τα πιο φωτογραφημένα μέρη σε όλη τη χώρα είναι η επονομαζόμενη « Παλαία Γέφυρα » . Βρίσκεται στην πόλη της Φλωρεντίας στην Τοσκάνη, τη γενέτειρα της ιταλικής αρχιτεκτονικής, μια πόλη γεμάτη ρομαντισμό και παράδοση. Ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Άρνο, μήκους 41 χιλιομέτρων, το οποίο καταλήγει μέσα στην πόλη της Πίζας .
Γιατί αυτή η γέφυρα αξίζει να μπεί στην κατηγορία μας στις γέφυρες του κόσμου; Είναι αλήθεια ότι αυτή είναι μια πολύ παλιά γέφυρα, που χρονολογείται τουλάχιστον από το 1333. Τέσσερα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε :
Το πρώτο έχει να κάνει με την ημερομηνία κατασκευής. Είναι εντελώς άγνωστη, διότι, όπως και σε πολλές άλλες αρχαίες γέφυρες, η άρχικη της μορφή ήταν από ξύλο φτιαγμένη από τους Ρωμαίους, η οποία υστερα καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε πολλές φορές μεχρι να πάρει την σημερινή της μορφη.
Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός είναι οτι πάνω στην γέφυρα βρίσκονταν πολλά μαγαζία (μικρά καταστήματα) όπου πώλουσαν σουβενίρ και δίαφορα αλλα αντικείμενα. Λίγες γέφυρες έχουν την τιμή να φιλοξενούν τέτοιές εμπορικές συναλλαγές. Φαίνεται ότι όλη αυτή η δραστηριότητα ξεκίνησε λίγο μετά την ολοκλήρωση της, επειδή ήταν ένα αφορολόγητο μέρος για τους εμπόρους. Χάρη σε αυτήν την πρωτότυπη δραστηριότητα, ο όρος πτώχευση μάλλον επινοήθηκε στη Φλωρεντία, διότι όταν ένας έμπορος δεν μπορούσε να πληρώσει τα χρέη του, οι στρατιώτες ήταν υπεύθυνοι να τον ρίξουν από τη γέφυρα και να σπάσουν το τραπέζι με τα εμπορεύματα του.
Απο ιστορικά στοιχεία, φαίνεται ότι η συντεχνία που άκμασε περισσότερο στην γέφυρα ήταν αυτη των κρεοπωλών .Το γεγονός που έδειωξε τους κρεοπώλες από τη γέφυρα ήταν η κατασκευή του Vasari Corridor, μια ανυψωμενη πλατφόρμα που έκανε χρήση της γέφυρας για τη σύνδεση του Palazzo Vecchio με το Palazzo Pitti. Φαίνεται ότι ο Δούκας ο οποίος ανέθεσε την δημιουργία αυτη δεν του άρεσε μια τέτοια δραστηριότητα, έτσι στο τέλος οι κενοί πάγκοι τελικά γέμισαν απο κοσμηματοπωλεία.