Κωνσταντινούπολη

Η Κωνσταντινούπολη που ακόμα και σήμερα μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από κάποιο παλιό παραμύθι είναι μια πόλη μαγευτική, γεμάτη από μυστήριο, ιστορία, αρχαιολογικούς θησαυρούς, μουσικές και αρώματα. Μια πόλη περιτριγυρισμένη από θάλασσα, την θάλασσα του Μαρμαρά, τον Κεράτιο Κόλπο και τον Βόσπορο που περιμένει να την επισκεφτείτε, να μοιραστεί τα μυστικά της μαζί σας και να σας μαγέψει με τις ομορφιές της. Κλείστε όσο πιο γρήγορα γίνεται τα αεροπορικά εισιτήρια σας για να ταξιδέψετε μέχρι την Κωνσταντινούπολη και να ζήσετε από κοντά το αιώνιο μεγαλείο αυτής της πόλης με τους ανάμειχτους πολιτισμούς, τα τζαμιά και τις εκκλησίες, τα ατελείωτα παζάρια, την εξαίσια κουζίνα και της ανατολίτικες βραδιές.

Πως Να Πατε

Απο την Ελλαδα υπαρχουν απευθείας πτησεις για Κωνσταντινουπολη μονο απο Αθηνα. Απο αλλες πολεις υπαρχουν πτησεις της Ολυμπιακης και της Aegean μεσω Αθηνας. Απο την Κυπρο υπαρχουν πτησεις απο Λαρνακα με ενδιαμεσους σταθμους Αθηνα και Καϊρο. Οι αεροπορικες εταιρειες που διαθετουν απ’ευθειας πτησεις για Κωνσταντινουπολη είναι οι Olympic Air, Aegean και Turkish Airlines συγκεκριμενα:

Αθηνα – Κωνσταντινουπολη:

Olympic Air (απ’ευθειας)

Aegean (απ’ευθειας)

Turkish Airlines (απ’ευθειας)


Θεσσαλονικη – Κωνσταντινουπολη:

Olympic Air (μεσω Αθηνας)

Aegean (μεσω Αθηνας)


Λαρνακα – Κωνσταντινουπολη:

Olympic Air (μεσω Αθηνας)

Aegean (μεσω Αθηνας)

Egypt Air (μεσω Καϊρου)

Όλες οι αεροπορικές εταιρείες προσγειώνονται στο Διεθνές Αεροδρόμιο Κωνσταντινουπολης Atatürk (δείτε πληροφορίες παρακατω). Αν σκοπεύετε να πάτε ταξίδι αναψυχής και για να βρείτε τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια καλό είναι να προγραμματίσετε το ταξίδι σας όσο το δυνατόν νωρίτερα. Πολλές αεροπορικές εταιρείες ανακοινώνουν προσφορές και ειδικά μειωμένες τιμές για αεροπορικά εισιτήρια που θα αγοραστούν 1-2 μήνες πρίν την αναχώρηση.


Αναζητήστε φτηνά αεροπορικά εισιτήρια και προσφορές για Κωνσταντινουπολη μεσα απο το
Aeroporika.gr


Αεροδρόμια
Η Κωνσταντινούπολη διαθέτει δύο αεροδρόμια, το
Νέο Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και το Αεροδρόμιο Sabiha Gökçen. Τα αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης είναι αρκετά μεγάλα και άνετα και διαθέτουν πολλές υπηρεσίες για τους ταξιδιώτες. Έχουν εστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα, αυτόματα τραπεζικά μηχανήματα (ΑΤΜ),  τουριστικά γραφεία και φυσικά ticket desks για αεροπορικά εισιτήρια. Το να μετακινηθεί κανείς από τα αεροδρόμια στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης γίνεται με εύκολο και άνετο τρόπο με τα διάφορα μέσα κυκλοφορίας που υπάρχουν στην πόλη.


Οδηγός 2019 για το Νέο Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης (IST)

Μερικές Πρακτικές Πληροφορίες σχετικά με το Νέο Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Στις 08 Απριλίου του 2019, η μεγάλη μεταφορά του Αεροδρομίου Ατατούρκ (Istanbul Ataturk Airport) στο Νέο Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης- New Istanbul Airport (IST) ολοκληρώθηκε και το Νέο Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης (IST) και λειτουργεί πλήρως. Το Αεροδρόμιο Ατατούρκ είναι κλειστό για όλες τις διεθνείς και εσωτερικές πτήσεις.

To Νέο Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης (IST) βρίσκεται βόρειο-δυτικά του κέντρου της Κωνσταντινούπολης, στην περιοχή Αρναβούτκοϊ, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στην Ευρωπαϊκή Πλευρά. Η κωδικοποιημένη ονομασία του Νέου Αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης είναι IST, Τηλέφωνο : +90 444 1 442 (τηλεφωνικό κέντρο) , Ιστοσελίδα : www.istanbulhavalimani.com/en

Μπορείτε να ταξιδέψετε ανάμεσα στο Νέο Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης (IST) και στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης απευθείας με δημόσια δημοτικά λεωφορεία, πούλμαν HAVAIST για το αεροδρόμιο, ταξί και ιδιωτικά πούλμαν.

Τα πούλμαν για το αεροδρόμιο από την Ταξίμ αποτελούν τον πιο πρακτικό τρόπο, ενώ τα Ιδιωτικά Λεωφορεία αποτελούν τον πιο άνετο και εύκολο τρόπο μετακίνησης ανάμεσα στο αεροδρόμιο και στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, με την διαδρομή να διαρκεί περίπου 1 ώρα από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Υπάρχουν επίσης πολλοί δημόσιοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων για όσους κατευθύνονται προς το αεροδρόμιο.


Που είναι το Νέο Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης;

Το Νέο Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης (IST) βρίσκεται στην βόρεια ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, στην περιοχή Αρναβούτκοϊ, κοντά στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Η μέση απόσταση από το Νέο Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στις βασικές περιοχές του κέντρου της Κωνσταντινούπολης είναι περίπου 45 χλμ. Ενδεικτικά  ορισμένες αποστάσεις προς κάποιες περιοχές είναι: Αβτσιλάρ 53 χλμ., Αεροδρόμιο Ατατούρκ 40 χλμ., Μπακίρκοι 42 χλμ., Μπεσίκτας 41 χλμ., Εμίνονου 40 χλμ., Γαλατά 38 χλμ., Καντίκοι 52 χλμ., Καβάτσικ 42 χλμ., Λεβέντ 36 χλμ., Μασλάκ 35 km., Αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν 85 χλμ., Πεντίκ 87 χλμ., SISTi 37 χλμ., Σουλταναχμέτ 45 χλμ., Ορτάκου 41 χλμ., Ταξίμ 40 χλμ. και Ουσκουντάρ 45 χλμ. Για να δείτε την ακριβή θέση του Νέου Αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, ανατρέξτε στον χάρτη του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης.


Ιστορικό του Νέου Αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης

Μετά το Αεροδρόμιο Ατατούρκ (IST) και το Αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν (SAW), το Νέο Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης (IST), είναι το τρίτο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης που άνοιξε με μια μεγάλη τελετή στις 29 Οκτωβρίου του 2018. Το IST δημιουργήθηκε με τον στόχο και το όραμα να κατασκευαστεί ένα πολύ μεγάλο αεροδρόμιο στην Κωνσταντινούπολη που να μπορεί να καλύπτει και να διαχειρίζεται την ραγδαία αυξανόμενη εναέρια κυκλοφορία και τις μετακινήσεις προς την Κωνσταντινούπολη, καθώς η Κωνσταντινούπολη είναι μια από τις κορυφαίες 20 πόλεις στον κόσμο με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και ένας σημαντικός κόμβος για ταξιδιώτες και αεροπορικές εταιρείες από όλο τον κόσμο.

Το έργο κατασκευής του IST ξεκίνησε το 2015 έχοντας τέσσερις φάσεις. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε στις 29 Οκτωβρίου του 2018 οπότε και το αεροδρόμιο ξεκίνησε εν μέρει την λειτουργία του. Και οι τέσσερις φάσεις του αεροδρομίου IST είναι προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν το 2028 με την κατασκευή έξι αεροδιαδρόμων, δυο τερματικών σταθμών και δυο πύργων ελέγχου αεροδρομίου και το IST θα είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο με χωρητικότητα 200 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως.


Η Ολοκλήρωση του Νέου Αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης (το 2028)

Η πρώτη φάση του Νέου Αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης (IST) περιλαμβάνει 3 αεροδιαδρόμους, έναν τερματικό σταθμό, τις εγκαταστάσεις που σχετίζονται με το εμπόρευμα, την συντήρηση, την αποκατάσταση και την υποστήριξη, το χώρο του Airport City με εμπορικό κέντρο, καταστήματα, καφετέριες και εστιατόρια εσωτερικά και τις εγκαταστάσεις εκείνες που είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν το 2021. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, η χωρητικότητα του IST θα αυξηθεί κατά 90 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.

Η δεύτερη φάση του IST που περιλαμβάνει τον 2ο τερματικό σταθμό και τον 4ο αεροδιάδρομο είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει το 2020 και να ολοκληρωθεί το 2022.

Η τρίτη φάση του IST που περιλαμβάνει τον 5ο αεροδιάδρομο, και τον 2ο πύργο ελέγχου και τις υποστηρικτικές εγκαταστάσεις είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί το 2023 και η χωρητικότητα θα αυξηθεί κατά 150 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.

Τέλος η τέταρτη φάση που περιλαμβάνει τον 6ο αεροδιάδρομο είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί το 2028 και η χωρητικότητα θα αυξηθεί κατά 200 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.

Όλα αυτά τα σχέδια εξαρτώνται φυσικά από την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων χωρίς τυχόν καθυστερήσεις και προβλήματα. Μετά την πλήρη ολοκλήρωση του IST, θα αποτελεί το 2028 το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο εκτός αν άλλα μεγάλα αεροδρόμια αυξήσουν την χωρητικότητα τους ή αν κάποια χώρα κατασκευάσει κάποιο μεγαλύτερο.


Ο Τερματικός Σταθμός του Νέου Αεροδρομίου της Κων/πολης

Το IST διαθέτει πολλά επίπεδα αφίξεων και αναχωρήσεων, με καταστήματα, duty free, καφετέριες, εστιατόρια, εγκαταστάσεις ανταλλαγής συναλλάγματος, τράπεζες, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, γραφείο πληροφοριών, γραφεία υποδοχής και εγκαταστάσεις αποσκευών. Όλοι οι επιβάτες πρέπει να περάσουν από τον έλεγχο ασφάλειας πριν εισέλθουν στην αίθουσα αναχωρήσεων όπου βρίσκονται καταστήματα, μπαρ και καφέ. Στην αίθουσα αφίξεων, μπορείτε να βρείτε καταστήματα, duty free, εστιατόρια, καταστήματα ανταλλαγής συναλλάγματος, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και γραφεία κράτησης ξενοδοχείων.


Η μετακίνηση προς και από το Νέο Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης


Η μετακίνηση με τα δημόσια λεωφορεία και τα πούλμαν του Αεροδρομίου προς και από το Νέο Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης


Τα (δημοτικά) δημόσια λεωφορεία IETT και τα πολυτελή ιδιωτικά πούλμαν  HAVAIST (Istanbul Otobus A.S.) διενεργούν δρομολόγια ανάμεσα σε πολλές περιοχές της Κωνσταντινούπολης και στο Νέο Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Τα δημοτικά δημόσια λεωφορεία πραγματοποιούν τακτικά σταθερά δρομολόγια από τις στάσεις Halkali, Mecidiyekoy και Istanbul Ataturk Airport (Αεροδρόμιο Ατατούρκ) ενώ τα πολυτελή ιδιωτικά πούλμαν HAVAIST πραγματοποιούν τακτικά σταθερά δρομολόγια από Taksim, Kozyatagi, Yenikapi, July 15th Democracy Bus Terminal και Tuyap.


Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα σημεία αναχώρησης, τις διαδρομές, τις αποστάσεις των δρομολογίων, τα χρονοδιαγράμματα και τα εισιτήρια για τα πούλμαν HAVAIST μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:http://www.hava.ist/en/index.html


Διεθνές Αεροδρόμιο Atatürk (Έχει κλείσει)
Το αεροδρόμιο
Atatürk το οποίο είναι και το κεντρικό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται 28 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης (πλατεία Sultanahmet). Από το αεροδρόμιο αναχωρούν διάφορα μέσα συγκοινωνίας για το κέντρο της Κωνσταντινούπολης.


Τρένα

Η στάση του μετρό βρίσκεται ακριβώς έξω από το αεροδρόμιο (στάση Havalimani) από όπου μπορείτε να πάρετε το τρένο και να αποβιβαστείτε στον σταθμό Zeytinburnu για να συνεχίσετε με το τραμ Zeytinburnu-Kabatas για το κέντρο της πόλης. Μπορείτε ακόμα να πάρετε το μετρό από το αεροδρόμιο και να αποβιβαστείτε στην στάση Otogar που είναι η αφετηρία των λεωφορείων για την πόλη. Το μετρό της Κωνσταντινούπολης είναι μια οικονομική επιλογή εφόσον κοστίζει μόνο 1.30 τουρκικές λίρες. Τα τρένα εκτελούν δρομολόγια από τις 06:00 μέχρι τις 00:15 καθημερινά, ενώ τα Σαββατοκύριακα ξεκινούν λίγο αργότερα.  

Λεωφορεία
Τα λεωφορεία Havas αναχωρούν και όλα τα terminals του αεροδρομίου για το την Πλατεία Taksim (Ευρωπαϊκή πλευρά) στην Κωνσταντινούπολη. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 60 λεπτά, ανάλογα βέβαια με την κίνηση στους δρόμους και το εισιτήριο κοστίζει 9 τουρκικές λίρες. Το λεωφορείο 96Τ αναχωρεί από το αεροδρόμιο Atatürk και κάνει την διαδρομή Yenikapi, πλατείαAksaray και πλατεία Taksim. Τα λεωφορεία ξεκινούν τα δρομολόγια από τις 04:00 και σταματούν στη 01:00. Από το αεροδρόμιο αναχωρεί λεωφορείο κάθε 30 λεπτά. Μετά τη 01:00 υπάρχουν κάποια αραιά δρομολόγια. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 40 λεπτά και το εισιτήριο είναι φτηνότερο από τα λεωφορεία Havas.

Ταξί
Το ταξί από το αεροδρόμιο στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης μπορεί να κοστίζει περίπου 30 τουρκικές λίρες, αν όμως το χρησιμοποιήσετε μετά τα μεσάνυχτα η αμοιβή διπλασιάζεται.


Αεροδρόμιο Sabiha Gökçen
Το αεροδρόμιο Sabiha Gökçen βρίσκεται 50 χιλιόμετρα από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης (Ευρωπαϊκή πλευρά)  αλλά υπάρχουν ένα σωρό μεταφορικά μέσα για να μετακινηθείτε εύκολα και άνετα μέχρι την πόλη.

Λεωφορεία
Τα λεωφορεία Havas αναχωρούν κάθε 25 λεπτά από το αεροδρόμιο με κατεύθυνση την πλατεία Taksim , στην περιοχή Beyoglu (Ευρωπαϊκή πλευρά) της Κωνσταντινούπολης από όπου μπορείτε να πάρετε το μετρό για τον τελικό προορισμό σας. Το εισιτήριο κοστίζει 9.50 τουρκικές λίρες.Το λεωφορείο Ε10 αναχωρεί από το αεροδρόμιο κάθε 30 λεπτά όλη μέρα και από τις 21:00 έως τις 06:00 κάθε 60 λεπτά και τερματίζει στο Kadiköy.


Ταξί
Τα ταξί είναι πάντα διαθέσιμα έξω από το αεροδρόμιο άλλα μπορεί να κοστίσουν και μέχρι 40-45 τουρκικές λίρες για να σας μεταφέρουν στην Κωνσταντινούπολη.


Κωνσταντινούπολη Ταξιδιωτικός Οδηγός


Η μόνη πόλη στον κόσμο που βρίσκεται σε δύο ηπείρους

Η Κωνσταντινούπολη, η πρωτεύουσα τριών διαδοχικών αυτοκρατοριών με πάνω από 2.000 χρόνια ιστορίας και υπέροχες τιρκουάζ μπλε υδάτινες προσόψεις, σας καλωσορίζει να μοιραστείτε αυτήν την καταπληκτική εμπειρία στο σταυροδρόμι  Ευρώπης και  Ασίας. Πρώην πρωτεύουσα τριών διαδοχικών αυτοκρατοριών, της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Κωνσταντινούπολη διατηρεί ακόμα την κληρονομιά του παρελθόντος της, ενώ προσβλέπει σε ένα σύγχρονο μέλλον. Στην Κωνσταντινούπολη μπορείτε να αισθανθείτε την Ανατολή από τη μία πλευρά σας και την Ευρώπη από την άλλη, ή ένα υπέροχο μείγμα από διαφορετικές κουλτούρες γύρω σας. Απολαύστε την αρμονία των πολιτισμών, απολαύστε την αρμονία των ανθρώπων και  απολαύστε το ρυθμό των αντιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη. Ιστορικά αξιοθέατα της πόλης βρίσκονται σε αρμονία με τα υπέροχα τυρκουάζ μπλε του Βοσπόρου, τα οποία κάνουν το τοπίο αξεπέραστο. Η Κωνσταντινούπολη είναι η μόνη πόλη στον κόσμο, όπου μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας ατενίζοντας τοπίο μιας άλλης ηπείρου.

Η μεγαλύτερη κλειστή αγορά της Τουρκίας, το Μεγάλο Παζάρι, αποτελείται από 4000 μαγαζιά και ολόκληρη την περιοχή γύρω από αυτό είναι αφιερωμένη στα ψώνια – τετράγωνο και τετράγωνο. Τα 4000 καταστήματα κάτω από το σκέπαστρο είναι ένα μόνο τμήμα της συνολικής εικόνας. Ανατολικά από το Μεγάλο Παζάρι, βρίσκεται η Nuruosmaniye Caddesi με μια σειρά από καταστήματα και μπουτίκ που πωλούν κοσμήματα και έργα τέχνης.

Υπάρχει επίσης μια φανταστική Αιγυπτιακή αγορά, γεμάτη με αρώματα από εξωτικά μπαχαρικά, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Είναι επίσης ένας παράδεισος για τους λάτρεις των τουρκικών λουκουμιών! Η περιοχή Beyoglu είναι γεμάτη από υπέροχες μπουτίκ και καταστήματα, ενώ το Nisantasi προσφέρει πιο μοντέρνες αγορές και σύγχρονα εμπορικά συγκροτήματα, τα οποία βρίσκονται κι αυτά γύρω από την πόλη.

Απολαύστε μια περιήγηση με τα πόδια από το Μεγάλο Παζάρι μέσα απ’τις παραδοσιακές αγορές του Tahtakale, όπου θα βρείτε πολύ λίγους τουρίστες και ως εκ τούτου μια πιο αυθεντική ατμόσφαιρα, στην Αιγυπτιακή αγορά, σταματώντας στο υπέροχο Τζαμί Rustem Πασά.

Η Κωνσταντινούπολη έχει μια σειρά από τέλεια αγγλόφωνα βιβλιοπωλεία, που πωλούν κορυφαίους τίτλους βιβλίων και ταξιδιωτικούς οδηγούς. Μια εξαιρετική συμβουλή είναι να ακονίσετε τις ικανότητές σας στα παζάρια πριν ξεκινήσετε το καταναλωτικό ξεφάντωμα!


Οδηγός Αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης

Πτήσεις προς την Κωνσταντινούπολη καταφθάνουν είτε στο  Διεθνές Αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης είτε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Sahiba Gökçen. Οι πτήσεις από την Ελλάδα φτάνουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ατατούρκ.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Ατατούρκ βρίσκεται 17 μίλια δυτικά της Κωνσταντινούπολης. Υπάρχουν 2 τερματικά, τα οποία συνδέονται από μία διάβαση με κυλιόμενους διαδρόμους και σκάλες. Ένα ελαφρύ σιδηροδρομικό σύστημα συνδέει το Αεροδρόμιο Ατατούρκ με το Τερματικό Esenler, ενώ τα λεωφορεία του αεροδρομίου σπεύδουν για το  κέντρο της Κωνσταντινούπολης, μια διαδρομή που διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Τα ταξί είναι επίσης διαθέσιμα έξω από τους τερματικούς σταθμούς των αεροδρομίων. Στο αεροδρόμιο, υπάρχουν τράπεζες, ταμειακές μηχανές και ανταλλακτήρια συναλλάγματος, καθώς και 24 ώρες για ψώνια, εστιατόρια και μπαρ.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις της Κωνσταντινούπολης

Το Τοπ Καπί ήταν η κατοικία των Οθωμανών Σουλτάνων για σχεδόν 400 χρόνια. Σήμερα είναι μουσείο, απ’τα πιό δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα, οπότε είναι μια καλή ιδέα να φτάσετε εκεί όσο πιό νωρίς μπορείτε, για να προλάβετε μια θέση στην ξενάγηση του Ηarem και μετά να απολαύσετε έναν περίπατο στο όμορφο παλάτι, στον ελεύθερο χρόνο σας.

Η μαγευτική Αγία Σοφία, ο ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας, είναι ένα απίστευτο κτίριο, ένα από τα πιό σπουδαία που κατασκευάστηκαν ποτέ. Βρίσκεται πολύ κοντά στο Παλάτι Τοπ Καπί και άλλα κορυφαία αξιοθέατα, κάνοντάς το ένα κομβικό σημείο κάθε περιοδείας.

Θα είναι απολύτως κατανοητό, αν δέν αναγνωρίσετε το «Μπλε Τζαμί» με την πρώτη ματιά. Κι αυτό επειδή το ίδιο το Τζαμί  είναι λευκό. Το όνομα προέρχεται από το χρώμα των πλακιδίων μέσα στο τζαμί, που κι αυτά βρίσκονται ως επί το πλείστον στο υψηλότερο επίπεδο, άρα κι εκεί είναι δύσκολο να τα δείτε! Το Μπλε Τζαμί είναι, ωστόσο, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, με ελεύθερη επίσκεψη, και ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης. Να γνωρίζετε ωστόσο, ότι είναι κλειστό για  μή προσκυνητές για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (περίπου μισή ώρα) κάθε μέρα.

Άλλα πολιτιστικά αξιοθέατα στην Κωνσταντινούπολη είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα από τα πλουσιότερα και πιο όμορφα της πόλης, το Μουσείο  Sadberk Hanim, που βρίσκεται στο χωριό του Buyukdere λίγο έξω από την πόλη και το Μουσείο της Βιομηχανίας. Μερικές από τις καλύτερες εκκλησίες και τζαμιά στην Κωνσταντινούπολη, είναι το Ρουστέμ Πασά, το Sokollu Μεχμέτ και το Hamidiye Γιλντίζ, ο ναός του Αγίου Γεωργίου του Ορθόδοξου Πατριαρχείου,ο ναός της Παναγίας (Meryen Ana) , και ο ναός της Παναγίας της Μουχλώτισσας (Μαρίας των Μογγόλων), που είναι και η παλαιότερη λειτουργούσα εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη.


Αθλητισμός & Ελεύθερος χρόνος στην Κωνσταντινούπολη

Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης είναι ένα από τα πιο σπουδαία γεγονότα στην ατζέντα της Κωνσταντινούπολης και ένα από τα πιό σημαντικά μουσικά γεγονότα στην Ευρώπη. Ένα εκθαμβωτικό μείγμα από  όπερα, μπαλέτο, κλασική, παραδοσιακή και σύγχρονη μουσική, που προσελκύει διάσημους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και πραγματοποιείται σε διάφορες τοποθεσίες σε όλη την πόλη. Τον Οκτώβριο, η έκθεση Σύγχρονης Τέχνης προσκαλεί καλλιτέχνες από όλη την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη, για να παρουσιάσουν τις μοντέρνες δημιουργίες τους.

Με το χαρετισμό ως "η σπουδαιότερη πίστα που κατασκευάστηκε ποτέ" από τον Bernie Ecclestone, το Πάρκο της Κωνσταντινούπολης φιλοξενεί την Τουρκική Φόρμουλα 1 Grand Prix. Κάθε χρόνο, συγκεντρώνονται στο Βόσπορο πάνω από 1000 αθλητές, κυρίως από την Ευρώπη και την Ασία, για να κολυμπήσουν την ευθεία διαδρομή του Βοσπόρου με μήκος 4,3 μίλια. Δέν πρόκειται για ένα απλό αθλητικό γεγονός, το meeting “Βόσποροs” φιλοξενεί επίσης μουσικούς, χορευτές και καλλιτέχνες για να πλαισιώσουν την εκδήλωση.

Η Κωνσταντινούπολη φιλοξενεί πολλές εξαιρετικές ποδοσφαιρικές ομάδες, που πήραν τα ονόματά τους από τα μέρη της πόλης απ’τα οποία προέρχονται. Πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται την Τουρκία για να παρακολουθήσουν το ποδόσφαιρο, ενώ ο ίδιος ο τουρκικός λαός είναι φανατικός με το άθλημα, που σημαίνει ότι η ατμόσφαιρα στην Κωνσταντινούπολη είναι ηλεκτρισμένη τις ημέρες των αγώνων.

Τουριστικές Πληροφορίες για την Κωνσταντινούπολη

Το Κλίμα της Κωνσταντινούπολης

Το κλίμα της Κωνσταντινούπολης είναι πολύ ζεστό και υγρό το καλοκαίρι, αλλά γενικά κρύο και υγρό το χειμώνα. Η καλύτερες εποχές  για να την επισκεφθείτε  είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο, που ο καιρός είναι ήπιος. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η θερμοκρασίες μπορεί να ξεπεράσουν και τους  85° Fahrenheit (30° Κελσίου), ενώ οι χειμερινές θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν γύρω στους 50° Fahrenheit (10°Κελσίου).

Το νόμισμα της Κωνσταντινούπολης

Το νόμισμα στην Κωνσταντινούπολη είναι η τουρκική λίρα.


Η τοπική ώρα της Κωνσταντινούπολης

Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στην ίδια ζώνη ώρας με την Αθήνα.

Απευθείας πτήσεις απ΄την Αθήνα στην Κωνσταντινούπολη διαρκούν περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά.


Μετακινήσεις

Υπάρχουν αρκετά λεωφορεία στην Κωνσταντινούπολη, ιδιωτικά και δημόσια. Η έντονη κίνηση στους δρόμους, κάνει τις διαδρομές  με λεωφορείο συχνά αργές και με συνωστισμό. Είναι πιό αποτελεσματικό να γυρίσετε την Κωνσταντινούπολη χρησιμοποιώντας το μετρό, το οποίο κινείται μεταξύ Taksim και Levent, και μεταξύ Aksaray  για Esenler Otogar και το Αεροδρόμιο Ατατούρκ.

Ένα γρήγορο τραμ διασχίζει διάφορα σημεία της πόλης, όπως το Μεγάλο Παζάρι και προς το  Zeytinburnu, όπου μια άλλη γραμμή συνδέεται με τα προάστια. Ένας ελαφρύς σιδηρόδρομος ξεκινάει από το αεροδρόμιο προς τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων και το Aksaray.

Ο πιο ευχάριστος τρόπος να ταξιδέψετε γύρω απ’ την Κωνσταντινούπολη είναι με φέρι, που διασχίζουν πάνω-κάτω τη θάλασσα ανάμεσα σε διάφορα αγαπημένα τουριστικά σημεία. Κάποια μικρότερα πλοιάρια, που είναι ιδιωτικά, εξυπηρετούν κι αυτά τις θαλάσσιες μετακινήσεις, με τιμές ίδιες ή κοντινές με τα δημόσια (ωστόσο, αυτοί δέχονται μόνο μετρητά).


Σχετικά με την Κωνσταντινούπολη (IST)

Χαρακτηρισμένη ως η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Τουρκίας, η Κωνσταντινούπολη είναι μία πόλη εμπλουτισμένη με άφθονη ποσότητα από πολιτιστικές και παραδοσιακές αξίες. Θεωρείται επίσης ως το πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της χώρας. Τοποθετημένη και στις δύο πλευρές του Βοσπόρου, η πόλη υπολογίζεται οτι κατοικείται από περίπου 19 εκατομμύρια ανθρώπους. Ήταν στην λίστα ανάμεσα στις κορυφαίες Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες για το 2010.

Οι καιρικές συνθήκες της πόλης είναι εύκρατες με ένα ωκεάνιο κλίμα. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά και υγρά, ενώ οι χειμώνες είναι συγκριτικά κρύοι, με υγρασία και χιόνι. Μπορείτε εύκολα να φθάσετε στον τόπο αυτό με πρόσβαση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης και το αεροδρόμιο Sabiha Gökçen, ή μπορείτε επίσης να επιλέξετε άλλα μέσα, όπως το λεωφορείο, το σκάφος και το αυτοκίνητο. Όσο περιπλανάστε στους δρόμους και τα περάσματα της πόλης, αποφύγετε χώρους που δεν αναφέρονται στο χάρτη . Αν σκοπεύετε να μείνετε στην Κωνσταντινούπολη για περισσότερο από μια ημέρα, τότε καλό θα είναι να κουβαλάτε μαζί σας την 'Istanbulkart'. Η Αγία Σοφία, το παλάτι Τοπ Καπί, το Τζαμί Σουλτάν Αχμέτ, και το Βασιλικό Υδραγωγείο είναι τα μέρη στα οποία επιβάλλεται να πάτε, δεδομένου ότι περιέχονται στον κατάλογο της αρχαίας κληρονομιάς και θρησκευτικών χώρων της Κωνσταντινούπολης.

Η Κωνσταντινούπολη είναι πάρα πολύ δημοφιλής για τα χαμάμ και τα 'hookahs' (ναργιλέ), κάτι που θα πρέπει να είναι στον κατάλογο με τα 'πρέπει να κάνω' κάθε επισκέπτη. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τα διάφορα περιφερειακά μουσεία και να περπατήσετε  στα ιστορικά πεζοδρόμια της πόλης, με τους αγαπημένους σας. Για ψώνια, η Κωνσταντινούπολη είναι ένα υπέροχο μέρος. Μπορείτε να ψωνίσετε από τις τοπικές αγορές και να πάρετε μια βαθιά αίσθηση της πόλης και να ψωνίσετε το παραδοσιακό Λουκούμι, τούρκικο τσάι, κουβέρτες και Killims. Με πολλά όμορφα εστιατόρια,χώρους διασκέδασης και εκλεκτό φαγητό, η Κωνσταντινούπολη θα σας καλωσορίσει θερμά.

Μαζί μας, μπορείτε να χειριστεί εύκολα τις κρατήσει των εισιτηρίων σας και να επωφεληθείτε επίσης από τις εκπτώσεις στις διαφορετικές προσφορές μας. Η φιλική προσέγγιση του επισκέπτη της ιστοσελίδας επιτρέπει σε όλους να επιλέξουν το κατάλληλο ταξίδι ανάλογα με τις προτιμήσεις τους.


© 2008 - 2024 Aeroporika.gr - All Rights Reserved

Εμπορικό Σήμα: AEROPORIKA.GR,  Αριθμός Σήματος: 211012

Aeroporika.gr - Το ταξίδι ξεκινάει εδώ...

NEW