Υδάτινο… ασανσέρ η Διώρυγα του Παναμά!

Φαντάζεστε ένα ασανσέρ να κινείται αδιάκοπα, όλο το 24ωρο; Kαι το φαντάζεστε να έχει μια καμπίνα, η οποία πότε να γεμίζει με θαλασσινό νερό και πότε να το αδειάζει στη θάλασσα; Εάν τα φανταστήκατε όλα αυτά, τότε έχετε ήδη φτάσει στον… Παναμά! Μόνο στη χώρα αυτή η ομώνυμη Διώρυγα επιτρέπει τη διέλευση των πλοίων ανεβοκατεβάζοντάς τα μαζί με τη διαφορετική στάθμη των νερών της, μέσω των δεξαμενών της!

Στρατηγικής όντως σημασίας για το διεθνές εμπόριο και τη ναυτιλία η Διώρυγα του Παναμά, καθώς αυτή εξασφαλίζει το πιο σύντομο, άρα και πιο οικονομικό πέρασμα των πλοίων από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό. Ας μην ξεχνούμε πως χάρη σ’αυτή τη Διώρυγα ενώνονται οι δύο πιο μεγάλοι ωκεανοί του πλανήτη μας. Τώρα η Διώρυγα ζει μια νέα φάση ανάπτυξης, καθώς με δημοψήφισμα ο λαός του Παναμά είπε το μεγάλο «Ναι».

Η θετική ψήφος των Παναμέζων αφορά την επέκταση της Διώρυγας, ώστε με τα έργα που θα εκτελεσθούν να είναι σε θέση να εξυπηρετεί ακόμη μεγαλύτερα πλοία και κυρίως κοντεϊνερόπλοια… Η αναγκαία επέκταση της Διώρυγας θα της επιτρέψει να εξυπηρετεί, όχι μόνο πλοία Panamax, αλλά και Post Panamax. Αρκεί να υπολογίσει κανείς ότι η τάση αύξησης στα Post Panamax πλοία τα τελευταία 15 χρόνια είναι η μεγαλύτερη που είχε ποτέ σημειωθεί με πρόβλεψη το μεθεπόμενο έτος 2011 να καλύπτει το 40,5% του συνόλου, ενώ λίγα χρόνια αργότερα θα ξεπεράσει το 50%. Όντως ο ρυθμός ανάπτυξης στα κοντεϊνερόπλοια έχει αυξηθεί αισθητά χάρη στην Κίνα –και όχι μόνο- αλλά στον ασιατικό αυτό γίγαντα η οικονομική ανάπτυξη προωθείται κατά 9% ετησίως ποσοστό που δεν παρουσιάζεται πουθενά αλλού στον κόσμο.

Σημειώστε επιπλέον ότι οι κινεζικές εξαγωγές στο μεγάλο ποσοστό τους έχουν τελικό προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες –άρα αυτομάτως η διαδρομή των πλοίων μέσω της Διώρυγας του Παναμά είναι καθοριστική. Εξυπακούεται ότι η επέκταση της Διώρυγας αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας, τόσο για την οικονομία του Παναμά, όσο και για τις ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες επιλέγουν τη διέλευσή της, ως την πλέον συμφέρουσα διαδρομή…Το κόστος της επένδυσης για την επέκταση της Διώρυγας προϋπολογίζεται στα 5,25 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως ελπίζεται πως η αυξημένη κίνηση θα καλύψει τις δαπάνες κατασκευής σε βάθος χρόνου.

Αρκεί να αναφερθεί ότι όταν πρωτολειτούργησε η Διώρυγα, ο αριθμός των διελεύσεων ετησίως ήταν μόλις 2.000, ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 14.000 και βέβαια με σαφώς μεγαλύτερα πλοία. Και ιδού τώρα ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία ως προς τα έσοδα, τα οποία πραγματοποιεί η Διώρυγα και τα οποία συνιστούν μεγάλη συνεισφορά στην οικονομία του Παναμά, καθώς καλύπτουν το 30% των συνολικών εσόδων.

Όπως τονίζει ο Έλληνας πρόεδρος της BIMCO και της Intertanko Φίλιππος Εμπειρίκος, ο οποίος είναι συγχρόνως μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Διώρυγας του Παναμά: «Τη δεκαετία του ‘70 τα έσοδα του Παναμά από τη Διώρυγα ήταν ασήμαντα: μόνο 2,5 εκατομμύρια δολάρια. Η πρώτη αύξηση των διοδίων από 0,90 δολάρια σε 1,08 δολάρια πραγματοποιήθηκε μόλις το 1974. »Η Διώρυγα εκείνη την εποχή λειτουργούσε ως δημόσια Υπηρεσία χωρίς κέρδος.

Με τη συνθήκη των προέδρων του Παναμά και των Η.Π.Α Torrijos-Carter δηλαδή, το μισθωτήριο ανέβηκε στα 10 εκατομμύρια και υπήρξε επιπλέον χρέωση υπηρεσιών των 10 εκατομμυρίων δολαρίων. ”Προέκυψε επίσης ένας νέος διακανονισμός στα ποσοστά των διοδίων και ένα επιπλέον ποσοστό στην περίπτωση που υπήρχε κέρδος. Το 1986 ο Παναμάς κέρδισε για πρώτη φορά πάνω από 100 εκατομμύρια, γεγονός που αποτελεί σημαντική πρόοδο. Από το έτος 2000 η Διώρυγα τέθηκε υπό τον έλεγχο του Παναμά. Κι από τότε εφαρμόσθηκε μια νέα πολιτική καθορισμού των διοδίων, βασιζόμενη στις εμπορικές αρχές.

Τα έσοδα αυξάνονται και μέσα σε έξι χρόνια ο Παναμάς συγκεντρώνει δύο δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια, ποσό που ξεπερνά τα συνολικά έσοδα των προηγούμενων 86 ετών! ”Μακροπρόθεσμα, συνεχίζει ο κ. Εμπειρίκος, η Διώρυγα θα αποφέρει πολλά περισσότερα έσοδα, τα οποία θα ενσωματωθούν στην εθνική οικονομία. «Η Διώρυγα, που αποτελεί την πιο σημαντική και πιο αξιόπιστη πηγή εσόδων του Παναμά, θα συνεχίσει ασφαλώς και στο μέλλον να εμπλουτίζει το επίπεδο οικονομικής ευημερίας της χώρας», καταλήγει ο κ.Εμπειρίκος.

 

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
Υδάτινο… ασανσέρ η Διώρυγα του Παναμά!, 9.5 out of 10 based on 2 ratings
FacebookTwitterPinterest