Φιλιππίνες | Οι πέντε καλύτερες περιπέτειες στις Φιλιππίνες


Οι ορυζώνες της Κορδιλιέρας των Φιλιππίνων αποτελούν Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO και δικαιολογημένα αναφέρονται στις Φιλιππίνες, ως το όγδοο θαύμα του κόσμου. Αυτά τα κιμακωτά διαζώματα σαν ταράτσες στη Βόρεια Luzon, λαξεύτηκαν με το χέρι στην απότομη πλαγιά του βουνού πριν από 2000 χρόνια, ενώ η καλλιέργεια και η συντήρησή τους γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο από τότε. Αν και μερικές ταράτσες μπορείς να τις δεις απ’ το δρόμο, όμως οι πιό θεαματικές λέγεται πως είναι οι αμφιθεατρικές στο Batad. Για να τις δεις όμως αυτές, πρέπει να πας μία ώρα με λεωφορείο απ’ τη Banaue στο Saddle, κι από κει να κάνεις πεζοπορία άλλη μια ώρα ως το χωριό.

Τα περισσότερα από αυτά τα διαζώματα είναι προσβάσιμα μόνο με τα πόδια και χρειάζονται πολυήμερες εκδρομές με τοπικούς οδηγούς, αλλά είναι εύκολο να τις οργανώσετε και έχουν αρκετά χαμηλό κόστος. Αυτή είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσετε. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι αγρότες είχαν  εγκαταλείψει τη σκληρή ζωή στους ορυζώνες σε αναζήτηση μιας πιό εύκολης ζωής  στην πόλη. Για το λόγο αυτό, τα διαζώματα ανήκουν πλέον στη λίστα της UNESCO με τα Απειλούμενα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Περιήγηση νησιών μεταξύ Busuanga και Palawan

Τα ύδατα μεταξύ των νησιών και Busuanga και Palawan είναι διάσπαρτα με δεκάδες μικρά νησιά που υψώνονται απότομα από τη γαλάζια θάλασσα, είναι καλυμμένα με άγρια φύση, και περιβάλλονται από παραλίες με λευκή άμμο. Είναι ένα εκπληκτικό σκηνικό – το είδος του τοπίου που ένας κακοποιός σε ταινία του James Bond θα έφτιαχνε κρησφύγετο του. Μπορείτε να κάνετε καγιάκ ή βόλτα με μια τοπική βάρκα (Bancα) από νησί σε νησί, κατάδυση με αναπνευστήρα στους πανέμορφους υφάλους, αυτόνομη κατάδυση στ’αμέτρητα ναυάγια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου (ένα μάλιστα είναι τόσο ρηχό, που μπορείς να πας με αναπνευστήρα) και να επισκεφθείτε την εξωπραγματική λίμνη Barracuda. Το βράδυ θα κοιμηθείτε κάτω απ’ τα αστέρια σε λευκές αμμουδιές νησιών που φαντάζουν πραγματικά ακατοίκητα.

Κολυμπώντας με φαλαινοκαρχαρίες στο Leyte

Μπορούν να φτάσουν το μέγεθος  ενός σχολικού λεωφορείου και είναι το μεγαλύτερο ψάρι της θάλασσας. Παρ ‘όλα αυτά, οι φαλαινοκαρχαρίες είναι απίστευτα υπάκουοι. Αν και η πρακτική έχει ξεπεραστεί τώρα, πριν από πολλά χρόνια είδα έναν νεαρό να κρατιέται από το ραχιαίο πτερύγιο ενός φαλαινοκαρχαρία  και να στέκεται στην πλάτη του σαν να είναι σανίδα του σερφ. Ο φαλαινοκαρχαρίας δέν έδειχνε να ενοχλείται. Οι περισσότεροι άνθρωποι που θέλουν να κολυμπήσουν με τους φαλαινοκαρχαρίες στις Φιλιππίνες πηγαίνουν στο Donsol, λίγες ώρες από τη Μανίλα. Από όσο μου έχουν πει η ορατότητα εκεί δέν είναι πολύ καλή και το νερό συνωστίζεται από  τουρίστες. Προτιμώ να πάω στο Leyte. Είναι πιο μακρυά, αλλά μπορείς να κάνεις ένα-δυό πράγματα με τους φαλαινοκαρχαρίες και τα νερά είναι κρυστάλινα. Την τελευταία φορά ήμουν μόνος με πέντε-έξι άλλους επισκέπτες και ένα (ή δύο) τεράστια ψάρια! Οι φαλαινοκαρχαρίες είναι μεταναστευτικά ζώα. Αν θέλετε να το κάνετε αυτό, είναι καλύτερα να ταξιδέψετε μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου. Αν θέλετε να το κάνετε στο Leyte, σας συστήνω να πάτε με τον Peter. Βρήκα μαζί του φαλαινοκαρχαρίες κάθε φορά που πήγα.

Πεζοπορία τους λόφους σοκολάτας στο Bohol

Οι λόφοι σοκολάτας είναι μια περιοχή στο νησί Bohol με έκταση περίπου 20 τετραγωνικά μίλια, που καλύπτονται από κωνικούς και σχεδόν απόλυτα συμμετρικούς λόφους. Κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου η φύλλωμα των δέντρων μαραίνεται και γίνεται καφέ, εξ’ ου και το όνομα. Η εικόνα του τοπίου είναι εξωπραγματική. Δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση για το σχηματισμό των λόφων, και είναι ο μοναδικός γεωλογικός σχηματισμός τέτοιου είδους στη Γη. Επειδή το έδαφος ανάμεσα στους λόφους είναι σχετικά επίπεδο, η πεζοπορία εδώ δεν είναι  πολύ δύσκολη. Μπορείτε εύκολα να προγραμματίσετε μονοήμερες ή πολυήμερες εκδρομές με τοπικούς οδηγούς και είναι υπέροχος τρόπος, για να γνωρίσετε αυτό το μοναδικό στο είδος του τοπίο.

Επίσκεψη σε άγνωστες φυλές των λόφων

Την τελευταία φορά που πήγα στις Φιλιππίνες οδήγησα μια μοτοσικλέτα στα βουνά της Bohol και επισκέφθηκα μια φυλή που ονομάζεται Eskaya. Υπάρχουν λιγότερες από 200 οικογένειες της φυλής Eskaya στη Bohol. Έχουν μια μοναδική γλώσσα, που οι γλωσσολόγοι δέν κατάφεραν να συνδιάσουν με καμιά άλλη γνωστή γλώσσα. Έχουν το δικό τους σύστημα γραφής και μια προφορική ιστορία και μυθολογία, που χρονολογείται στα 2000 χρόνια. Κανείς δεν γνωρίζει καν από πού προέρχονται.

Επίσκεψη σε άγνωστες φυλές των λόφων

Την τελευταία φορά που πήγα στις Φιλιππίνες οδήγησα μια μοτοσικλέτα στα βουνά της Bohol και επισκέφθηκα μια φυλή που ονομάζεται Eskaya. Υπάρχουν λιγότερες από 200 οικογένειες της φυλής Eskaya στη Bohol. Έχουν μια μοναδική γλώσσα, που οι γλωσσολόγοι δέν κατάφεραν να συνδιάσουν με καμιά άλλη γνωστή γλώσσα. Έχουν το δικό τους σύστημα γραφής και μια προφορική ιστορία και μυθολογία, που χρονολογείται στα 2000 χρόνια. Κανείς δεν γνωρίζει καν από πού προέρχονται. Ήταν μια από τις σπουδαιότερες πολιτιστικές εμπειρίες, που είχα ποτέ.

Όταν ήμουν στους ορυζώνες του Batad γνώρισα αγρότες οι οποίοι καλλιεργούσαν με τις ίδιες μεθόδους, που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί τους πριν από 2000 χρόνια. Οι πρώτοι ξένοι επισκέπτες άρχισαν να επισκέπτονται την περιοχή μόλις τη δεκαετία του 70, και αυτό επειδή διαδόθηκαν οι περιγραφές των εκπληκτικών ορυζώνων.

Οι Φιλιππίνες είναι μια τεράστια χώρα με χιλιάδες νησιά και σε κάθε νησί οι άνθρωποι έχουν τα δικά τους μοναδικά χαρακτηριστικά. Οι ξένοι επισκέπτονται σπάνια τα περισσότερα από αυτά τα μέρη και πιθανώς να υπάρχουν εκατοντάδες φυλές, που δέν έχουν δει ποτέ κάποιον ξένο. Η ευκαιρίες για πλούσιες και μοναδικές εμπειρίες πελαγώνουν το μυαλό.

Αν θα έπρεπε να σας συστήσω ένα και μόνο πράγμα για να κάνετε στις Φιλιππίνες, θα ήταν αυτό: εξερευνήστε.

 

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 8.3/10 (3 votes cast)
Φιλιππίνες | Οι πέντε καλύτερες περιπέτειες στις Φιλιππίνες, 8.3 out of 10 based on 3 ratings
FacebookTwitterPinterest