H προβληματική εταιρεία της Τουρκίας: Τι απέγινε η AtlasGlobal ;

AtlasGlobal

Η AtlasGlobal με έδρα την Κωνσταντινούπολη πραγματοποιούσε ποικίλες εγχώριες και διεθνείς πτήσεις προς και από την Τουρκία για περίπου δυο δεκαετίες. Η αεροπορική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2001 διέκοψε τελικά τη λειτουργία της τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ είχε προηγηθεί προσωρινή αναστολή της λειτουργίας αρκετές φορές κατά τους προηγούμενους μήνες. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στην ιστορία της AtlasGlobal.

Η αρχή ως Atlasjet

Παρόλο που ο αερομεταφορέας διατήρησε την εταιρική του ταυτότητα ως AtlasGlobal μέχρι το τέλος του, το εμπορικό του σήμα κατά το μεγαλύτερο μέρος της διάρκειας ζωής του ήταν διαφορετικό. Μάλιστα, η ίδρυση του τουρκικού αερομεταφορέα το 2001 πραγματοποιήθηκε με την επωνυμία Atlasjet International Airways. Σύμφωνα με το ch-aviation.com, το 2004 σύμπτυξε την επωνυμία αυτή σε Atlasjet Airlines.

Η Atlasjet απέκτησε την οριστική της εταιρική ταυτότητα ως AtlasGlobal το 2015. Μέχρι τότε είχε αντικαταστήσει όλες τις τακτικές και ναυλωμένες της πτήσεις προς και από την Τουρκία προσθέτοντας πτήσεις προσκυνήματος. Συμφώνησε με την Ryan International Airlines των ΗΠΑ για την εκτέλεση αυτών των πτήσεων προς τη Μεδίνα και το Τελ Αβίβ. Η Κωνσταντινούπολη αποτελούσε τον κύριο αεροπορικό κόμβο της Atlasglobal, παρόλο που είχε επίσης βάση στην Αττάλεια.

Το δίκτυο δρομολογίων τακτικών και ναυλωμένων πτήσεων της AtlasGlobal διέθετε σημαντική ποικιλία. Αξιοποιώντας την τοποθεσία της Τουρκίας στα σύνορα Ευρώπης και Ασίας, το δίκτυο της εκτεινόταν από το Άμστερνταμ, το Λονδίνο, και το Παρίσι στα δυτικά μέχρι τη Βαγδάτη και την Τεχεράνη στα ανατολικά. Αντίστοιχα η αεροπορική εταιρεία διαχειριζόταν επίσης έναν πολυποίκιλο στόλο.

Τα στοιχεία από το ch-aviation δείχνουν ότι 56 συνολικά αεροσκάφη έχουν διανθίσει όλα αυτά τα χρόνια τον στόλο τόσο της Atlasjet όσο και της AtlasGlobal. Η οικογένεια των Airbus A320 αποτελούσε κυρίαρχη δύναμη στην AtlasGlobal, με 37 συνολικά αεροσκάφη. Ο αριθμός αυτός αφορούσε τρία A319s, 16 A320s, και 18 A321s. Τα Airbus εκπροσωπούνταν επίσης από αεροσκάφη φαρδιάς ατράκτου με τη μορφή έξι A330-200s.

Φεύγοντας από τα Airbus, το μοναδικό αεροσκάφος τύπου Boeing που καταγράφεται στον κατάλογο της ch-aviation ανάμεσα σε εκείνα που έχουν χρησιμοποιηθεί από την AtlasGlobal είναι το 757-200 (οχτώ παραδείγματα). Η οικογένεια των Bombardier CRJ αντιπροσωπευόταν επίσης στην εταιρεία και η AtlasGlobal πετούσε με δύο CRJ700 και τρία CRJ900. Εκτός από τα 56 αυτά αεροσκάφη, το 2007 ο αερομεταφορέας μίσθωσε για σύντομο χρονικό διάστημα ένα McDonnell Douglas MD-83.

Ενημέρωση: Κάποιος αναγνώστης επεσήμανε ακόμα ότι η Atlas Global είχε επίσης χρησιμοποιήσει κάνα δυο αεροσκάφη Boeing 737-800.

Το A321 Airbus της AtlasGlobal’s

Το τέλος της αεροπορικής εταιρείας

Δυστυχώς, οι τελευταίοι μήνες λειτουργίας της AtlasGlobal σημαδεύτηκαν από πολυάριθμους σοβαρούς οικονομικούς αγώνες. Τα προβλήματα αυτά ξεκίνησαν αρχικά τον Νοέμβριο του 2019, όταν οι οικονομικές δυσκολίες ανάγκασαν την AtlasGlobal να αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία της για πρώτη φορά. Είκοσι έξι ημέρες μετά και λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η αεροπορική εταιρεία επέστρεψε δυναμικά στους αιθέρες.

Δυστυχώς όμως αυτή η επιστροφή στη δράση δεν διήρκησε πολύ για την AtlasGlobal. Μάλιστα, μόλις έναν μήνα μετά, τον Γενάρη του 2020, η εταιρεία που πάσχιζε να επιβιώσει διέκοψε για ακόμα μια φορά τις πτήσεις. Εκείνη την εποχή ανέμενε την επανεκκίνηση της λειτουργίας της στις 9 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς. Μέχρι τότε, η AtlasGlobal είχε ήδη επιστρέψει τα δυο εναπομείναντα Airbus A330 στους εκμισθωτές τους.

Μάλιστα, μόλις τρεις ημέρες μετά τη δεύτερη προγραμματισμένη επιστροφή της AtlasGlobal στους αιθέρες, η 12η Φεβρουαρίου τη βρήκε να υποβάλλει αίτηση κήρυξης πτώχευσης. Η αεροπορική εταιρεία ειδοποίησε το προσωπικό να μην προσέλθει στην εργασία του και ανέστειλε τις πωλήσεις εισιτηρίων για περαιτέρω πτήσεις. Αυτή ήταν η χαριστική βολή για την προβληματική τουρκική αεροπορική εταιρεία, η οποία ήταν η πρώτη από τις πολλές που διέκοψαν τη λειτουργία τους την περασμένη χρονιά.

Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από την AtlasGlobal; Έχετε πετάξει ποτέ με αυτή την εταιρεία; Μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις και τις εμπειρίες σας στο αντίστοιχο πεδίο για τα σχόλια.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
FacebookTwitterPinterest

H αντικαταστάτρια της Alitalia, η ITA, αποκτά το πρώτο της αεροσκάφος.

Η απογείωση του νέου εθνικού αερομεταφορέα της Ιταλίας, Italia Trasporto Aereo ή ITA πλησιάζει με ταχείς ρυθμούς. Σήμερα η εταιρεία όχι μόνο έχει εντάξει στον στόλο της το πρώτο της αεροσκάφος αλλά έχει λάβει επίσης και το πράσινο φως από την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ιταλίας (ENAC) για την έναρξη πτήσεων. Η αεροπορική εταιρεία θα διαδεχτεί την Alitalia από τις 15 Οκτωβρίου.

Η ITA παίρνει το πράσινο φως από τον ENAC

H υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ιταλίας (Ente Nazionale Aviazione Civile – ENAC) χορήγησε σήμερα στην ITA πιστοποιητικό αερομεταφορέα (ΠΑ). Εκτός αυτού, της χορήγησε άδεια εναέριας κυκλοφορίας ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την έναρξη της  λειτουργίας της. Το πράσινο φως ήρθε μετά από αρκετούς μήνες διενέξεων με την ΕΕ σχετικά με τις προσπάθειες της Ιταλίας να διασώσει την Alitalia. Παρά τις ανησυχίες για τον βαθμό που το κράτος θα ήταν διατεθειμένο να στηρίξει την αεροπορική εταιρεία, φαίνεται πως επιτεύχθηκε τελικά κάποια συμφωνία, και η εταιρεία είναι αυτή τη στιγμή έτοιμη να ξεκινήσει τις πτήσεις.

Η ITA θα διαδεχτεί την Alitalia στις 15 Οκτωβρίου. Κάποιοι από τους εργαζόμενους της Alitalia αναμένεται να προσληφθούν από την αεροπορική εταιρεία για τις υπηρεσίες τους αλλά ο αριθμός τους εξακολουθεί να παραμένει άγνωστος. Αυτή τη στιγμή, το εργατικό δυναμικό της Alitalia κυμαίνεται περίπου σε 11.000 άτομα, εκ των οποίων 7.000 βρίσκονται σε ένα δαπανηρό πρόγραμμα προσωρινής λειτουργίας. Τον Ιούλιο, το υπουργείο βιομηχανίας της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι αναμένει από την αεροπορική εταιρεία να προσλάβει φέτος 2.950 από τους εργαζόμενους αυτούς στη νέα εταιρεία. Μέχρι το 2025, ανέμενε αύξηση του εργατικού του δυναμικού κατά 5.500 εργαζόμενους. Αλλά το διάστημα αναμονής για όσους αυτή τη στιγμή δεν εργάζονται είναι πολύ μεγάλο.

Ένα αεροσκάφος για την ITA

Σύμφωνα με στοιχεία του ch-aviation.com, η ITA ενέταξε σήμερα στον στόλο της το πρώτο της αεροσκάφος. Η εταιρεία διαθέτει αυτή τη στιγμή ένα και μοναδικό αεροσκάφος τύπου A330-200 ενταγμένο στον στόλο της, με αριθμό νηολογίου EI-EJN. Το αεροσκάφος είναι από τον στόλο της Alitalia και παραδόθηκε στην εταιρεία στις 29 Μαΐου του 2012. Τα στοιχεία του ch-aviation δείχνουν ότι το A330 διαθέτει 219 οικονομικές θέσεις καθώς και 17 αναβαθμισμένες (premium) και 20 διακεκριμένες θέσεις (business class). Τον Ιούλιο η εταιρεία πραγματοποίησε την  τελευταία της εμπορική πτήση από το Τόκιο, αλλά από τότε έχει εκτελέσει δυο δοκιμαστικές πτήσεις για την ITA, πριν από την απόκτηση της άδειας εναέριας κυκλοφορίας.

Το αεροσκάφος έχει πραγματοποιήσει μερικές δοκιμαστικές πτήσεις για την ITA

Στο τέλος ο στόλος της ITA θα έχει επανδρωθεί με 52 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων εφτά αεροσκαφών φαρδιάς άρκτου για διεθνή χρήση. Έως το 2025, αναμένεται να έχει ξεπεράσει το φράγμα των 100 αεροσκαφών, διαθέτοντας έναν στόλο περίπου 105 αεροσκαφών έως τότε. Πρόκειται για περίπου το ίδιο μέγεθος που είχε ο στόλος της Alitalia πριν από την κρίση του COVID, εξαιρουμένων των περιφερειακών αεριωθούμενων αεροσκαφών της θυγατρικής της Cityliner. Αποτελεί, ωστόσο, μια σκιά του στόλου που είχε στην αιχμή της.

Στην περίοδο ακμής της εταιρείας, γύρω στο 2004, η Alitalia διέθετε έναν τεράστιο στόλο με πάνω από 170 αεροσκάφη. Πολλά από αυτά προέρχονταν από την οικογένεια MD-82, αλλά με σημαντικό αριθμό Airbus καθώς επίσης και Boeing. Έκτοτε τα MD αποσύρθηκαν, ενώ κατέφτασαν περισσότερα αεροσκάφη τύπου Airbus. Από το 2013 η εταιρεία δεν έχει προβεί σε νέα παραλαβή αεροσκάφους. Όσον αφορά στα αεροσκάφη της ITA, μπορούμε να αναμένουμε ότι και τα εφτά αεροσκάφη φαρδιάς ατράκτου θα προέρχονται από το σύνολο των 10 A330-200 που διαθέτει σήμερα ο στόλος της Alitalia. Όλα αεροσκάφη στενής ατράκτου θα προέρχονται σχεδόν σίγουρα από την οικογένεια αεριωθούμενων αεροσκαφών τύπου A320, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει μελλοντικά την ITA μια εταιρεία αποκλειστικής χρήσης Airbus.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
FacebookTwitterPinterest